Zo duur was het dus niet

U wilt uw auto importeren? Dat kan lastig zijn en ook wel duur. Maar zeker niet in alle gevallen. Het is dus zaak om u goed te informeren als u een auto wilt importeren. Iets wat Mijnheer Janssen uit Sliedrecht aan den lijve ondervond.

***

“Ik wil mijn auto graag importeren.” Janssen leunde op de toonbank bij Konijnendal Motors. “Ik snap dat allemaal niet zo goed. Kan iemand me daar bij helpen?”
“Natuurlijk, mijnheer,” zei de secretaresse. Ik zal mijnheer Konijnendal zelf even roepen.” Ze schoof haar stoel naar achteren en even later kwam Konijnendal met een grote glimlach zijn kantoor uitgelopen en stak zijn hand uit.
“Goedendag. Konijnendal. U wilt uw auto importeren?”

Janssen schudde hem de hand en knikte. “Ja, ik heb tien jaar in België gewoond, maar nu woon ik weer in Nederland. Maar ik kan geen afstand doen van mijn auto.”
“Dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij nemen u al het werk uit handen. Het enige wat u moet doen is betalen. Maar wij kunnen de prijs behoorlijk drukken, want wij kennen de weg als geen ander.”

“Dat is fijn om te horen,” zei Janssen weer. “Ziet u, ik heb zulke vreselijke verhalen gehoord over het importeren van een auto, en ik ben al in de 70… dus ik kan al die drukte niet meer zo goed aan.”
“Ik begrijp het,” zei Konijnendal joviaal. “Het importeren van een auto is inderdaad een heel gedoe. Je moet er de juiste mensen voor kennen en je hebt héél veel geduld nodig. Verschrikkelijk gedoe bij de douane. Registreren, formulieren, moeilijke termen… Nee dat kun je maar beter aan ons overlaten.”

“Is het duur?” vroeg Janssen weer.

“Dat hangt er vanaf. Om wat voor een auto gaat het en wat is het bouwjaar. Ik heb wat informatie nodig.”
“Een Mitsubishi Pajero,” zei Janssen en Konijnenburg fronste zijn wenkbrauwen.
“Da’s een mooie wagen. Bouwjaar?”

“2001.”

“Diesel of benzine?”

“Benzine.”
En uit welk land kwam de auto ook nog maar weer?
“België,” zei Janssen weer.

Konijnendal pakte zijn calculator erbij en klikte op het scherm van zijn computer. “Es even kijken… Invoerrechten… Hmmm. De BMP prijs berekenen… Mijn eigen tijd… Dat valt mee. Ik schat op het eerste gezicht tussen zo’n 1700 en 2000 Euro mijnheer.“ Hij keek even op van zijn calculator.

“Wat…? Dat is een hoop geld,” stamelde Janssen.

“Maar,” zei Konijnendal gemoedelijk, “Dan bent u van al het gezeur af. Ik zorg voor alles, inclusief een kopje koffie. Wilt u melk en suiker? Ziet u, bij Konijnendal Motors bent u van alle zorgen verlost.”
“Behalve dan dat ik misschien wel 2000 Euro kwijt ben,” zei Janssen een beetje zuur.
Konijnendal schudde met zijn hoofd. “Ja… het leven is duur, mijnheer… Hansen?”
“Janssen,” verbeterde Janssen. “Ik moet er over nadenken.”
“Doet u dat gerust, mijnheer Hansen,” zei Konijnendal met een grote grijns. “Hier is mijn kaartje.”

***

“2000 Euro,” zei Hassan met een gezicht vol ongeloof. “Dat klopt helemaal niet.”

“Hoezo dan?” vroeg Janssen aan de pompbediende bij het benzinestation op de hoek.
“Het gaat toch om uw Pajero? Die heeft u toch al enige jaren?” vroeg Hassan weer.
Janssen knikte van ja.
“Dan kost het u niets,” wist Hassan te vertellen. “Het gaat hier gewoon om uw eigen auto. U hoeft toch ook niet voor uw huisraad te betalen? Ik geloof alleen dat u de auto een jaar lang niet mag verkopen, maar dan kost het u echt helemaal niets.”

Janssen trok zijn wenkbrauwen omhoog. “Niets? Maar Konijnendal had het over een prijs tussen de 1700 en 2000 Euro?”

Hassan glimlachte. “Als u mij 5 tientjes geeft regel ik het zo voor u, maar u kunt het zelf ook heel goed doen, hoor. Echt heel eenvoudig.”

“Je maakt me een gelukkig mens, Hassan,” zei Janssen, terwijl hij zijn portefeuille uit zijn zak trok. “Vijftig Euro zei je?”

Hassan grijnsde.
“Da’s makkelijk verdiend, mijnheer Janssen. Die Eurootjes gaan in mijn spaarpotje voor mijn nieuwe Toyota Corolla.”